Waarom zijn de jaren 80 en 90 zo populair?

Liam | 23 March 2023

De jaren 80 en 90 zijn terug van weggeweest! Van neonkleuren tot flinke haarsprays, deze decennia waren vol met opvallende trends die nog steeds onze huidige mode en muziek beïnvloeden. Maar waarom zijn ze zo populair geworden? Is het nostalgie of hebben ze echt iets unieks te bieden? In dit blogartikel duiken we dieper in de redenen achter deze nostalgische trend. Dus zet je schoudervullingen maar vast klaar, want we gaan terug naar de tijd van Pac-Man, MTV en cassettebandjes!

Een kort overzicht

De jaren 80 en 90 zijn sterk gekenmerkt door een aantal verschillende trends en ontwikkelingen. In de jaren 80 was er een sterke focus op het uiterlijk, met name op het dragen van designerlabel kleding en het ‘perfecte’ lichaam. De muziekindustrie was ook booming in de jaren 80, met de rise van populaire bands zoals Duran Duran en Madonna.

In de jaren 90 kwamen er een aantal sociale veranderingen, zoals de opkomst van het internet en de legalisering van homoseksuele huwelijken. Er was ook meer diversiteit in de muziekwereld, met de populariteit van grunge-bands zoals Nirvana en Pearl Jam. Deze twee decennia zijn dus sterk beïnvloed door verschillende sociale, politieke en economische factoren.

jaren 80 en 90

De films

De films zijn erg populair bij mensen van alle leeftijden. Deze films zijn vaak herkenbaar, spannend, humoristisch en soms ook ontroerend. Veel mensen hebben een sterke band met deze films, die vaak uit hun jeugd komen.

De muziek

De muziek is populair vanwege de unieke geluiden en beats die toen werden gemaakt. De muziek was een mix van verschillende stijlen, waardoor er voor iedereen wel wat leuks tussen zat. De jaren 80 en 90 zijn dan ook de jaren waarin veel nieuwe muziekstijlen ontstaan zijn, zoals house, techno en hiphop.

jaren 80 en 90

De fashion

Er was een duidelijke scheiding tussen high fashion en street fashion. De high fashion van de jaren 80 was over-the-top en sexy, terwijl de street fashion van de jaren 90 meer relaxed en comfortabel was. Tegenwoordig zien we een mix van beide stijlen in de mode. Sommige mensen noemen dit “retro” of “vintage” style. Het is duidelijk dat de jaren 80 en 90 een grote influence hebben gehad op de huidige fashion trends.