Hollywood in de jaren 90

Liam | 23 March 2023

De jaren negentig waren een tijdperk van verandering en vernieuwing in Hollywood. Het was de periode waarin blockbuster-films onze bioscopen domineerden, nieuwe talenten opkwamen en iconische films werden gemaakt die ons nog steeds blijven inspireren. Van actievolle thrillers tot romantische komedies, het decennium bracht ons talloze meesterwerken die zelfs vandaag de dag nog relevant zijn. In dit artikel gaan we terug naar deze gloriedagen van de Amerikaanse filmindustrie en ontdekken we wat Hollywood zo speciaal maakte in de jaren 90!

De jaren 90 in Hollywood

De jaren 90 was een moeilijke tijd voor Hollywood. Het was de tijd van de VHS en de DVD, maar ook de tijd van de piraterij. Veel mensen downloadden films en tv-series via het internet en dat had een negatief effect op de box office. In 2000 kwam er echter weer wat lucht in de situatie met de release van Gladiator. Dit was een film die goed werd ontvangen door zowel het publiek als de recensenten. De jaren 2000 waren dan ook beter voor Hollywood dan de jaren 90.

hollywood in de jaren 90

De grootste sterren van de jaren 90

De jaren negentig was een tijd van grote veranderingen in Hollywood. De studio’s werden overgenomen door conglomeraten, de blockbuster-formule stuitte op tegenstand en er kwamen steeds meer schandalen naar buiten. Maar ondanks alle chaos waren er ook veel hoogtepunten. In deze blogpost bespreken we de grootste sterren van de jaren negentig.

Tom Cruise was misschien wel de grootste ster van de jaren negentig. Hij maakte zijn opkomst met films als Risky Business (1983) en Top Gun (1986), en werd daarna één van de meest succesvolle acteurs van zijn generatie. Hij had hits met films als A Few Good Men (1992), The Firm (1993) en Jerry Maguire (1996). Cruise was ook één van de eerste Hollywoodsterren die zich openlijk uitsprak over Scientology, een controverse die hem nog altijd achtervolgt.

Bruce Willis was ook een grote ster in de jaren negentig. Hij maakte zijn opkomst als tv-acteur in Moonlighting (1985-1989),

De films die de jaren 90 definieerden

De films die de jaren 90 definieerden waren Thelma & Louise, Terminator 2: Judgment Day, Jurassic Park, Forrest Gump en Pulp Fiction. Deze films zijn allemaal klassiekers die nog steeds relevant zijn vandaag de dag.

Het einde van de jaren 90 in Hollywood

De jaren negentig was een tijd van verandering in Hollywood. In de jaren negentig kwamen er steeds meer hits uit Hollywood die niet alleen in Amerika maar ook in andere landen populair werden. Dit had te maken met de globalisering die steeds meer opkwam in deze tijd. Door de globalisering kon Hollywood zich steeds meer richten op een internationale markt. Naast de globalisering was er ook een economische crisis die ervoor zorgde dat veel mensen minder geld hadden om naar de bioscoop te gaan. Dit had uiteraard een negatief effect op de box office results van Hollywood. De jaren negentig waren dan ook niet de beste jaren voor Hollywood.

hollywood in de jaren 90

Wat er sindsdien is gebeurd in Hollywood

In de jaren 90 was Hollywood het epicentrum van de popcultuur. Filmsterren waren superhelden en konden alles doen wat ze wilden. Er was geen internet, dus je moest naar de bioscoop gaan om een film te zien. Als je een film miste, was het jammer dat je hem niet kon zien tot hij op tv kwam. De films die in de jaren 90 uitkwamen, zijn nu cultklassiekers. Denk aan The Shawshank Redemption, Forrest Gump, Pulp Fiction, The Silence of the Lambs, Goodfellas en Fight Club. Deze films zijn nog steeds populair en worden door velen bekeken en geanalyseerd.